A A A K K K
людям із порушенням зору
Комунальне підприємство
"Погребищенський центр первинної медико-санітарної допомоги"

Дослідження якості надання первинної медичної допомоги в Україні

Дата: 19.02.2024 14:04
Кількість переглядів: 11

Для нас первинна медична допомога - це флагман Програми медичних гарантій. Саме з неї розпочалася трансформація охорони здоров’я і до нині вона залишається захисним щитом для наших пацієнтів”, - Ірина Надашкевич.

Команда НСЗУ взяла участь в онлайн вебінар для надавачів первинної медичної допомоги щодо проведення національного репрезентативного дослідження якості надання первинної медичної допомоги в Україні - Service Delivery Indicators. Захід провели для працівників медичних закладів ПМД, які братимуть участь в дослідженні SDI. Даний проєкт реалізується у партнерстві Світового банку з Посольством Швейцарської Конфедерації в Україні, Міністерством охорони здоров’я України, Національною службою здоров’я України та Центром громадського здоров’я. Дослідження триватиме з лютого по травень 2024 року.

💬“Наразі ми вбачаємо виклики, що стосуються доступності пацієнтів до первинної ланки медицини, особливо в сільської місцевості. Ми беззаперечно працюємо над тим, щоб покращити і доступ, і якість медичних послуг. Саме тому, в 2024 році ми підвищили коефіцієнти, що застосовуються до капітаційної ставки, щоб лікарі первинки мали змогу надавати більше медпослуг літнім людям віком 65+, а також пацієнтам вікової категорії 40-64”, - сказала заступниця голови НСЗУ Ірина Надашкевич.

Вона також інформувала, що на сьогодні НСЗУ уклала 3 532 договори за трьома напрямками - первинна ланка, супровід та лікування дорослих і дітей хворих на туберкульоз, супровід та лікування дорослих та дітей з психічними розладами на первинному рівні.

Ірина Надашкевич також наголосила на важливості та необхідності проведення національного репрезентативного дослідження якості надання первинної медичної допомоги в Україні та подякувала всім партнерам за його організацію.

Про мету дослідження Service Delivery Indicators говорила старша економістка Світового банку Олена Дорошенко.

💬“Опитування цільових груп буде проведено у близько 400 спеціально відібраних закладах ПМД всіх форм власності, що представлятимуть більшість регіонів України. Дослідження охоплюватиме різні сфери, зокрема, правові, організаційні, економічні та соціальні аспекти забезпечення первинної медичної допомоги для населення України, фінансовий захист, досвід пацієнтів та інші аспекти”, - зазначила Олена Дорошенко.

💬“Під час своїх візитів дослідники проведуть структуроване опитування керівників закладів охорони здоров’я, медичних працівників, протягом неанонсованого візиту, а також - інтерв’юери проведуть бесіду з пацієнтами. Результати цього дослідження дозволять розробити ефективні стратегії подальшого розвитку медичної допомоги населенню України” - наголосив координатор національних програм Посольства Швейцарської Конфедерації в Україні Петро Ільків.

➡️Повний запис вебінару можна переглянути за посиланням https://youtu.be/zct0Iu7bLUU


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора