A A A K K K
людям із порушенням зору
Комунальне підприємство
"Погребищенський центр первинної медико-санітарної допомоги"

Електронне направлення на аналізи

Дата: 19.02.2024 14:00
Кількість переглядів: 84

Нагадуємо, як пацієнтам безоплатно здати аналізи за Програмою медичних гарантій.Головна умова для безоплатних аналізів, якщо пацієнт не лікується в стаціонарі, — це наявність направлення. Якщо пацієнт лікується в умовах стаціонару, то всі необхідні аналізи передбачені стаціонарними пакетами надання допомоги й мають бути зроблені безпосередньо в лікарні. Для цього направлення не потрібно.

➡️ Електронне направлення виписує лікар первинної медичної допомоги або лікар-спеціаліст. І тільки, якщо це потрібно для встановлення діагнозу або призначення лікування.

❗️Думка про те, що сімейний лікар має виписати е-направлення на всі аналізи, які бажає зробити пацієнт є хибною. Саме лікар призначає аналізи пацієнтам. Не навпаки.

❗️Пацієнт не може вимагати направлення на аналізи за власним бажанням. Направлення на аналізи виписує той лікар, який і призначає ці обстеження. Тобто, якщо лікуючий лікар під час консультації призначає пацієнтові певні обстеження, то він має створити на них відповідне е-направлення, а не відправляти пацієнта за направленням до сімейного лікаря. Технічна можливість створювати направлення в електронній системі охорони здоровʼя є в будь-якого лікаря, незалежно від форми власності закладу, у якому він або вона працюють.

➡️ Направлення виписується на медичну послугу, а не в конкретний медичний заклад. Тому пацієнт може звернутися з е-направленням у той медичний заклад, який обере. Послуга буде безоплатною для пацієнта в закладі, який має договір із НСЗУ.

Що робити, якщо лікар-спеціаліст відмовляється виписувати електронні направлення на ті обстеження, які сам призначив?

✔️ Зверніться до керівника медичного закладу, якщо лікар відправляє вас або ваших рідних за направленням на призначені обстеження до сімейного лікаря.

✔️ Проконсультуйтеся з оператором контакт-центру НСЗУ за номером 16-77. Оператор підкаже, як залишити скаргу в разі неможливості вирішити питання безпосередньо в лікарні.

Як дізнатися, які медичні послуги надає конкретний медзаклад безоплатно за договором із НСЗУ?

✔️ Перейдіть на дашборд на сайті НСЗУ за посиланням: https://cutt.ly/BwVMPNyT.

✔️ Оберіть розділ “Укладені договори про медичне обслуговування населення за програмою медичних гарантій”: https://cutt.ly/rwVMAoii.

✔️ Введіть потрібну вам область або населений пункт та групу послуг. На сторінці відобразиться перелік, які відповідають введеним критеріям.

Також дізнатися контакти потрібного медзакладу та наявність у нього договору з НСЗУ можна за номером контакт-центру 16-77.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора