A A A K K K
людям із порушенням зору
Комунальне підприємство
"Погребищенський центр первинної медико-санітарної допомоги"

Права і обов’язки сімейного лікаря

Дата: 24.01.2024 09:13
Кількість переглядів: 11

Обов'язки сімейного лікаря


1. Надання первинної медико-санітарної допомоги населенню відповідно до вимог      кваліфікаційної характеристики й одержаного сертифіката.

2. Проведення санітарно-освітньої роботи з виховання населення в питаннях формування, збереження і зміцнення здоров'я членів сім'ї, само- і взаємодопомоги. Надання консультативної допомоги сім'ям з питань планування сім'ї, етики, психології, гігієни, соціальних аспектів сімейного життя, ведення "школи батьків".

3. Здійснення профілактичної роботи, спрямованої на оцінку ролі факторів навколишнього середовища, виявлення ранніх і прихованих форм захворювання і факторів ризику.

4. Здійснення динамічного спостереження за станом здоров'я членів сімей з проведенням необхідного обстеження і оздоровлення за індивідуальним комплексом лікувально-оздоровчих заходів.

5. Надання екстреної медичної допомоги хворим і потерпілим при невідкладних станах незалежно від місця проживання.

6. Своєчасні і в повному обсязі діагностика й лікування захворювань в амбулаторних умовах, денних і домашніх стаціонарах і на дому в межах компетенції лікаря загальної практики.

7. Своєчасне цільове направлення хворих для одержання медичної допомоги у випадках, які виходять за рамки компетенції сімейного лікаря; госпіталізація планових і ургентних хворих у встановленому порядку.

8. Проведення реабілітаційних заходів.

9. Проведення експертизи тимчасової втрати працездатності пацієнтів відповідно до чинного законодавства і направлення на МСЕК.

10. Здійснення своєчасної діагностики, раннього виявлення і відповідного лікування інфекційних захворювань, виконання протиепідемічних заходів.

11. Проведення імунопрофілактики захворювань.

12. Сприяння в організації медико-соціальної і побутової допомоги спільно з органами соціального захисту і службами милосердя самотнім, особам похилого віку, інвалідам, хронічно хворим.

13. Участь у виконанні державних та регіональних цільових медичних програм.

14. Аналіз стану здоров'я населення, яке обслуговується сімейним лікарем.

15. Планування змісту та обсягів своєї роботи і діяльності своїх підлеглих.

16. Проведення систематичної роботи щодо підвищення професійного рівня підлеглих медичних працівників.

17. Систематичне підвищення рівня своєї професійної кваліфікації як шляхом самопідготовки, так і проходження курсів удосконалення лікарів.

18. Ведення затверджених форм обліково-звітної документації.


Права сімейного лікаря


1. Організовувати і контролювати роботу підлеглого медичного й іншого персоналу.

2. Користуватися і розпоряджатися на правах повного господарського утримання майном лікарської амбулаторії відповідно до угоди (контракту) з власником майна.

3. Укладати угоди про надання медичних послуг у межах програм обов'язкового і добровільного медичного страхування з органами влади, підприємствами та іншими організаціями, закладами охорони здоров'я, страховими компаніями, а також з окремими фізичними особами в установленому порядку.

4. Вносити пропозиції з питань поліпшення організації і підвищення якості медико-санітарної допомоги населенню.

5. Брати участь у нарадах, науково-практичних конференціях, семінарах із питань лікувально-профілактичної допомоги.

6. Використовувати медичні заклади для підвищення своєї кваліфікації на договірних умовах.

7. Проводити у встановленому порядку експертизу якості надання медичної допомоги пацієнту іншими спеціалістами.

8. Бути членом різних професійних, громадських і політичних організацій, чия діяльність не суперечить меті й завданням сімейного лікаря.

9. Порушувати позови в суді та арбітражі й відповідати за ними.

10. Лікар має право відмовитися від подальшого ведення пацієнта, якщо останній не виконує медичних приписів або правил внутрішнього розпорядку закладу охорони здоров'я, за умови, що це не загрожуватиме життю хворого і здоров'ю населення. Лікар не несе відповідальності за здоров'я хворого в разі відмови останнього від медичних приписів або порушення пацієнтом встановленого для нього режиму.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора