A A A K K K
людям із порушенням зору
Комунальне підприємство
"Погребищенський центр первинної медико-санітарної допомоги"

Безоплатна психологічна та психіатрична допомога в ПМГ

Дата: 07.12.2023 09:19
Кількість переглядів: 27

Кожен українець та українка можуть отримати як психологічну, так і психіатричну допомогу безоплатно за Програмою медичних гарантій.

Через тривалу війну в Україні надання психологічної допомоги населенню потребує особливої уваги, адже досить важко переоцінити вплив психологічного здоров'я на фізичне самопочуття. Саме тому у Програмі медичних гарантій передбачені окремі пакети для надання психологічної допомоги як в амбулаторних, так і стаціонарних умовах.

 

До якого лікаря звертатись зі скаргами на ментальне здоров’я?

Сімейний лікар, з яким укладено декларацію, є найпершим порадником пацієнтів у всіх скаргах на здоров’я. Якщо проблеми зі здоров’ям пацієнта вимагають компетенцій іншого вузькопрофільного фахівця, то сімейний лікар порадить звернутися саме до такого лікаря. Також ваш сімейний лікар, терапевт чи педіатр має провести скринінг на наявність розладів психіки та поведінки у пацієнта, а за необхідності та згоди пацієнта скерує  до психіатра.

Спочатку сімейний лікар має отримати згоду пацієнта чи пацієнтки на скринінг на психічні розлади. І лише при позитивному результаті проведе клінічну оцінку фізичного стану здоров’я та психічного статусу. За результатами скринінгу сімейний лікар може запропонувати: 
- направлення на лабораторні та інструментальні дослідження, щоб діагностувати або виключити ПНР, пов’язані з фізичним здоров’ям;
- направлення пацієнта до психіатра для діагностики, встановлення діагнозу та для надання рекомендацій з лікування (за згодою пацієнта);
- першу психологічну допомогу. І не тільки пацієнтові! А й членам родини, які доглядають за пацієнтом чи пацієнткою;
- психосоціальні, а також фармакологічні та поведінкові втручання, а за відсутності позитивної динаміки після цього - направлення до лікаря-спеціаліста. 

Яка різниця між психологічною та психіатричною допомогою?

Психологи застосовують різноманітні доказові методи і підходи, щоби допомогти людині пережити травматичні події, адаптуватися до змін, змінити відносини з близькими і покращити психічне здоров'я. 

Натомість психіатрія – це галузь медицини, що займається діагностикою та лікуванням психічних розладів. Психіатри розуміють, як біологічні чинники впливають на психічне здоровʼя людини, і можуть лікувати психічні захворювання за допомогою медикаментів, скеровувати на подальше лікування, приймати рішення про госпіталізацію.

До психолога потрібно йти, якщо ви:
- схильні до тривожних думок;
- маєте проблеми у спілкуванні з людьми;
- переживаєте травматичні події та зміни в житті;
- втратили близьку людину.

Психологічну допомогу українці можуть отримати також у сімейного лікаря, терапевта або педіатра. На час воєнного стану звернутися можна до будь-якого лікаря первинки, не залежно від наявності декларації.

До психіатра потрібно йти, якщо ви:
- маєте емоційні порушення (у т. ч. після пережитого травматичного досвіду);
- відчуваєте розлади настрою (наприклад, апатію);
- потерпаєте від панічних атак, фобій, навʼязливих думок;
- маєте тривалі розлади сну, розлади харчової поведінки;
- помітили слухові або зорові галюцинації;
- фіксуєте суїцидальні думки або думки про завдання ушкоджень собі чи іншим;
- маєте залежності.

Проконсультуватися у психіатра можна безоплатно і  без направлення. Для цього потрібно звернутися в будь-який медичний заклад, який за договором з НСЗУ надає амбулаторну допомогу та має в штаті лікаря-психіатра.

Щоб самостійно знайти та обрати лікарню чи лікаря, які зможуть надати вам безкоштовну допомогу, скористайтеся мапою на сайті НСЗУ, на якій позначені всі заклади психологічної та психіатричної допомоги. Або зателефонуйте до контакт-центру НСЗУ за номером 16-77. Оператор підкаже найближчий медзаклад із договором.

Також користуйтеся корисними ресурсами  Всеукраїнської програми ментального здоров'я “Ти як?”. В “Аптечці швидкої психологічної допомоги” зібрано інформацію, як навчитися піклуватися про себе та своїх рідних:
- як допомогти дитині https://www.howareu.com/#section-help-child-text
- як допомогти собі https://www.howareu.com/#section-first-aid-kit
- техніки самодопомоги https://www.howareu.com/#techniques


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора