A A A K K K
людям із порушенням зору
Комунальне підприємство
"Погребищенський центр первинної медико-санітарної допомоги"

РОЗШИРЕННЯ РЕІМБУРСАЦІЇ: ЩО ТРЕБА ЗНАТИ ПРО ВИПИСУВАННЯ РЕЦЕПТІВ НА ЗНЕБОЛЮВАЛЬНІ ТА ТЕСТ-СМУЖКИ ДЛЯ ГЛЮКОМЕТРА

Дата: 25.10.2023 13:49
Кількість переглядів: 69

Шановні колеги! Програма реімбурсації «Доступні ліки», яка стартувала 2017 року, за цей час показала неймовірні результати. Понад 4,2 млн пацієнтів отримали безоплатно або з частковою доплатою життєво важливі препарати, які потрібні їм щодня. Логіка програми така: першочергово дати доступ до ліків проти хронічних хвороб, які значно впливають на якість життя людей, проте добре піддаються амбулаторному лікуванню. Ці препарати потрібно приймати тривалий час, іноді — все життя, а отже їх купівля б’є по кишені пацієнтів. Так під реімбурсацію потрапили ліки для пацієнтів із серцево-судинними захворюваннями, цукровим та нецукровим діабетом, бронхіальною астмою, розладами психіки та поведінки, епілепсією, хворобою Паркінсона, хронічним обструктивним захворюванням легень, потребою в імуносупресії.

У вересні 2023 року програма охопила ще одну важливу категорію ліків — анальгетики для амбулаторного лікування паліативних пацієнтів.

А в жовтні реімбурсація вже покриває тест-смужки для визначення рівня глюкози за допомогою індивідуального глюкометра. Не варто й пояснювати, наскільки це важливий крок до полегшення фінансового навантаження на пацієнтів та спрощення їхнього доступу до лікування. Ви самі знаєте, яке важливе щоденне знеболення для людей із хронічними або невиліковними хворобами. Для них у програмі з’явився морфін у формі таблеток. Люди з діабетом, які користуються індивідуальними глюкометрами для вимірювання цукру в крові, потребують тест-смужок щодня. Із жовтня вони зможуть звернутися з рецептом до будь-якої аптеки, що бере участь у програмі, та отримати свій запас. У виписуванні рецептів на нові ліки та медвироби є кілька нюансів.

Так, е-рецепт на тест-смужки виписується пацієнтам з встановленим діагнозом «Цукровий діабет першого типу». Рецепт може виписати лікар первинної медичної допомоги або лікар-ендокринолог, зокрема дитячий. Лікар первинки повинен у своїй взаємодії з пацієнтом вказати діагноз «Т89 Інсулінозалежний цукровий діабет». Рецепт виписується з розрахунку максимальної добової кількості — 5 тест-смужок і максимального періоду курсу лікування за рецептом — 90 календарних днів.

Знеболювальні для паліативних пацієнтів виписуються також за е-рецептом. Якщо причина болю — злоякісне захворювання, то е-рецепт на морфін створює сімейний лікар. Якщо ж це незлоякісне захворювання, то спочатку лікар-спеціаліст створює план спостереження, а вже на його основі лікар первинки виписує е-рецепт.

Для пацієнтів, у яких біль зумовлений розладами психіки та поведінки, рецепт за програмою реімбурсації створює лікар-психіатр.

Більш розгорнуто цю інформацію також буде подано у навчальних матеріалах та роз’ясненнях, які регулярно публікуватимуться на ресурсах Міністерства охорони здоров’я України і Національної служби здоров’я України. ДАЙДЖЕСТ ЗМІН В ОХОРОНІ ЗДОРОВ’Я ЩОМІСЯЦЯ У КОЖНІЙ ОРДИНАТОРСЬКІЙ № 20 (44), 2023 ДЛЯ ЛІКАРІВ МАРІЯ КАРЧЕВИЧ - заступниця Міністра охорони здоров’я з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора