A A A K K K
людям із порушенням зору
Комунальне підприємство
"Погребищенський центр первинної медико-санітарної допомоги"

ІНФОРМАЦІЙНА ДОВІДКА щодо можливої радіаційної обстановки на території Вінницької області у випадку радіаційної аварії на ЗАЕС

Дата: 06.07.2023 12:38
Кількість переглядів: 26

Масштаби та ступінь забруднення місцевості у випадку радіаційної аварії (ядерного вибуху) в значній мірі залежать від величини викиду радіоактивних речовин з пошкодженого реактора (потужності та виду ядерного вибуху), метеорологічних умов, швидкості та напряму вітру в межах висоти підйому радіоактивної хмари. Межі зон радіоактивного забруднення розраховуються в кожному випадку індивідуально в залежності від вищезазначених умов.

Враховуючи, що відстань від меж Вінницької області до міста Енергодар (ЗАЕС) досить значна (орієнтовно 370-550 км), то (за умови північно-західного напрямку вітру) через 10-24 год після випадання радіоактивного пилу та утворення радіоактивного сліду, територія нашої області може потрапити у зону М (відносної радіаційної небезпеки), населення в якій не підлягає обов’язковій (30-км зона) або тимчасовій евакуації.

Основні заходи захисту людей в зоні М:

  • обмежене перебування на відкритій місцевості (тимчасове перебування в захисних спорудах). В перші 1-2 доби можна перебувати в найпростіших захисних спорудах і звичайних герметичних приміщеннях. Населення тут не отримає тих доз радіації, які могли б призвести до втрати працездатності. Спад потужності дози в часі йде приблизно так: кожне 7-кратне збільшення часу після вибуху призводить до зниження дози в 10 разів, тобто через 7 год. вона зменшиться у 10 разів, через 49 год у 100; тобто найбільш різкий спад потужності дози відбувається в перші години після ядерного вибуху.
  • максимально можлива герметизація житлових та службових приміщень;облаштування санітарних бар'єрів на вході до квартири;
  • йодна профілактика, відповідно до Наказу МОЗ від 09.03.2021 № 408 (здійснюється лише після офіційного оповіщення про загрозу викиду та необхідність проведення йодної профілактики!). Безпідставна йодна профілактика шкідлива для здоров’я;
  • захист органів дихання з використанням засобів індивідуального захисту та підручних засобів у разі тимчасово перебування на відкритій місцевості;
  • укриття та упаковка продуктів харчування, виключення або обмеження вживання в їжу забруднених продуктів харчування, води з відкритих водойм;лише вода в пляшках залишатиметься не забрудненою. За аналогією із водою, харчові продукти є безпечними, якщо зберігались у герметичних контейнерах (консерви, банки, пляшки, коробки тощо). Також безпечною є їжа з холодильника та морозильної камери.
  • В подальшому – очікувати офіційної інформації щодо радіаційного фону та стану радіаційного забруднення конкретної території (в тому числі води та продуктів харчування) на основі радіаційного моніторингу, який здійснюватиметься відповідними структурами. Діяти відповідно до актуального стану радіаційного забруднення та повідомлень органів влади.
  • Водопровідну або колодязну воду можна використовувати для миття (видалення радіоактивних частинок з поверхні тіла).Будь-який радіоактивний матеріал, який потрапляє в поверхневі або підземні води, буде розбавлятися водою до дуже низького рівня і буде безпечним для миття шкіри, волосся та одягу.
  • Щодо використання кондиціонерів при радіаційному забрудненні:сучасні пристроїохолоджують(підігрівають) повітря в кімнаті «по замкненому колу», а зовнішній блок на вулиці потрібен для того, щоб пристрій не шумів і не виділяв тепло в приміщення.
  • Вентиляцію в приміщенні потрібно вимкнути та герметизувати на перші 1-2 доби, далі відновити її роботу в залежності від спаду рівня радіаційного фону.

 

Медичний персонал на території Вінницької області (тобто, у зоні відносної радіаційної небезпеки)повноціннопродовжуватиме роботу й забезпечуватиме надання мед. допомоги, в тому числі, при необхідності, пацієнтам, що надходять з більш забруднених територій. В зв’язку з цим важливо:

  • Організувати у лікувально-профілактичному закладі роботу санпропускного пункту для первинної (або додаткової) дезактивації поверхні тіла осіб із зон з більш високим рівнем радіоактивного забруднення.
  • Розмежувати розміщення пацієнтів з можливим радіаційним ураженням (що надходять із більш забруднених зон) та пацієнтів з умовно чистої зони.
  • Забезпечити засобами індивідуального захисту (захисні костюми або халати, захисні маски чи респіратори, захисні окуляри, бахіли, гумові захисні рукавички і т.п.) персонал, що працює на організованому санпропускному пункті та транспортування (супровід) пацієнтів із зон з підвищеним радіоактивним забрудненням.
  • Персонал бригад швидкої медичної допомоги, який залучається до робіт у зонах з підвищенимрадіоактивним забрудненням (який може отримати підвищене опромінення), окрім засобів індивідуального захисту, повинен бути забезпечений індивідуальними дозиметрами для відстеження отриманої дози опромінення з метою неперевищення допустимих рівнів, передбачених Нормами радіаційної безпеки України (НРБУ-97).

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора