A A A K K K
людям із порушенням зору
Комунальне підприємство
"Погребищенський центр первинної медико-санітарної допомоги"

Щодо дотримання відпуску рецептурних лікарських засобів з аптечних закладів

Дата: 13.11.2022 16:52
Кількість переглядів: 297

Що таке електронний рецепт?

Електронний рецепт – електронний медичний документ, що формується в електронній системі охорони здоровʼя (ЕСОЗ) на підставі внесених медичних записів про стан здоровʼя пацієнта та містить призначення лікаря пацієнтові на певний лікарський засіб.

З якою метою впроваджується е-рецепт на наркотичні (психотропні) лікарські засоби?

З впровадженням електронного рецепта на наркотичні лікарські засоби в Україні спрощується доступ до необхідних ліків пацієнтам, які потребують складного лікування відповідно до медичних показань. Додатково цим рішенням посилюється контроль за відпуском в аптечних закладах рецептурних лікарських засобів, що містять наркотичні засоби та психотропні речовини.

Це другий етап впровадження е-рецепта. Перший із них – відпуск антибактеріальних лікарських засобів (антибіотиків) за е-рецептом – успішно стартував з 1 серпня 2022 року. Запуск останнього третього етапу – відпуск усіх рецептурних препаратів за е-рецептом за всіма джерелами фінансування планується у 2023 році.

Коли буде запроваджено е-рецепт на відпуск препаратів суворої звітності (ф.№3)?

З листопада 2022 року планується запуск електронного рецепта на відпуск наркотичних (психотропних) лікарських засобів.

На які саме наркотичні та психотропні препарати потрібен електронний рецепт?

Наркотичні та психотропні речовини відпускаються виключно за медичними показаннями та за рецептом лікаря, що виписується на спеціальному рецептурному бланку форми № 3 (ф-3). З листопада медичні заклади, що працюють з електронною системою охорони здоровʼя, будуть виписувати електронні рецепти на цю групу препаратів. Водночас заклади, які поки не працюють з ЕСОЗ тимчасово матимуть можливість виписувати рецепти на паперових бланках.

Перелік таких наркотичних і психотропних речовин визначений таблицею II і III Переліку наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 6 травня 2000 р. № 770.

У медичній практиці ці препарати застосовують для:

– знеболення симптомів у пацієнтів зі складними захворюваннями (онкологічні захворювання, тяжкі травми, інфаркт);

– знеболювання хворих, які отримують паліативну допомогу;

– лікування глибоких психічних та невротичних захворювань;

– замісної підтримувальної терапії.

Чи буде впроваджено перехідний період на відпуск наркотичних та психотропних лікарських засобів за електронним рецептом?

Запуск електронного рецепта на наркотичні (психотропні) лікарські засоби відбуватиметься в межах перехідного періоду для медичних закладів. Лікарі закладів, які підключені до електронної системи охорони здоров’я, повинні будуть призначати ці ліки за електронними рецептами. А в разі відсутності підключення до ЕСОЗ – за паперовими з використанням спеціальних рецептурних бланків форми № 3.

Водночас вимога щодо реєстрації в ЕСОЗ аптечних закладів, що мають ліцензію на відпуск наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів, є обов’язковою для відпуску препаратів за е-рецептом. Таким чином, задля відпуску наркотичних лікарських засобів за е-рецептом, аптеки з відповідною ліцензією мають зареєструватися в електронній системі охорони здоровʼя.

Як довго триватиме перехідний період на відпуск наркотичних ЛЗ для медичних закладів?

Планується, що такий перехідний період триватиме до повноцінного впровадження е-рецепта на всі рецептурні лікарські засоби у 2023 році з урахуванням поточної безпекової ситуації в країні.

Протягом перехідного періоду медичний заклад повинен підготуватися до повноцінного переходу на виписку рецептурних лікарських засобів виключно за електронним рецептом, а саме:

обрати медичну інформаційну систему (МІС), яка має, зокрема, і необхідний функціонал електронного рецепта на наркотичні лікарські засоби;

далі – керівник закладу має зареєструвати себе та заклад в ЕСОЗ через МІС;

зареєструвати підрозділи закладу (місця надання послуг);

забезпечити персонал закладу кваліфікованим електронним підписом (бажано одразу на захищеному носії) для підтвердження дій у системі;

зареєструвати уповноважену особу – адміністратора, спеціаліста з кадрів чи іншу особу, хто буде проводити реєстрацію користувачів;

зареєструвати працівників закладу в ЕСОЗ.

Чи будуть дійсні паперові рецепти на наркотичні засоби та психотропні речовини?

Так, ті медичні заклади, які поки не працюють із електронною системою охорони здоровʼя, тимчасово матимуть можливість виписувати рецепти на наркотичні та психотропні препарати на паперових рецептах. Це спеціальні рецептурні бланки форми № 3, які підлягають суворій звітності та обліку в медичних та аптечних закладах.

Такі бланки виготовляються на папері рожевого кольору розміром 75 × 120 мм, мають наскрізну нумерацію. При виписуванні такого типу рецепта лікар обовʼязково завіряє бланк підписом та особистою печаткою. Ці вимоги не є новими ні для медичних, ні для аптечних закладів.

З листопада  додається новий цифровий інструмент – електронний рецепт, який спростить пацієнтам доступ до необхідних ліків і водночас – посилить контроль за відпуском наркотичних (психотропних) лікарських засобів в аптеках та формуватиметься в ЕСОЗ

Чи будуть діяти паперові рецепти для відпуску препаратів на пільгових умовах?

Так, виписка лікарських препаратів, що відпускаються на пільгових умовах, буде здійснюватися за паперовим рецептом. Передбачається, що вже в наступному році відпуск усіх рецептурних препаратів за всіма джерелами фінансування буде здійснюватися за електронним рецептом.

Який орган буде здійснювати контроль за правомірним відпуском рецептурних препаратів?

Органом контролю є Державна служба з лікарських засобів та контролю за наркотиками (Держлікслужба). Відпуск рецептурних препаратів буде контролюватися відповідно до норм законодавства.

Якими нормативно-правовими документами регулюється впровадження е-рецепта на наркотичні (психотропні) лікарські засоби?

Впровадження змін до умов відпуску наркотичних лікарських засобів пропонується врегулювати:

проєктом Закону про внесення змін до деяких законів України щодо посилення контролю за відпуском лікарських засобів від 08.06.2022 № 7444;

проєктом постанови Кабінету Міністрів України “Про внесення змін до постанов Кабінету Міністрів України від 23 травня 2012 р. № 458 та від 13 травня 2013 р. № 333”;

проєктом постанови Кабінету Міністрів України «Про внесення змін до Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з виробництва лікарських засобів, оптової та роздрібної торгівлі лікарськими засобами, імпорту лікарських засобів (крім активних фармацевтичних інгредієнтів)»;

проєктом наказу МОЗ «Про затвердження Змін до деяких нормативно-правових актів Міністерства охорони здоров’я України»;

проєктом наказу МОЗ «Про внесення змін до наказу МОЗ від 19.07.2005 р. № 360 «Про затвердження Правил виписування рецептів на лікарські засоби і вироби медичного призначення, Порядку відпуску лікарських засобів і виробів медичного призначення з аптек та їх структурних підрозділів, Інструкції про порядок зберігання, обліку та знищення рецептурних бланків».

 

Пацієнтам

Який маршрут пацієнта для отримання рецепта на наркотичні лікарські засоби?

Електронний рецепт на наркотичний препарат можна отримати на прийомі у лікаря, який працює з електронною системою охорони здоровʼя. Якщо лікар не працює з ЕСОЗ – виписує пацієнту паперовий рецепт на спеціальному рецептурному бланку форми №3.

Для отримання електронного рецепта пацієнту необхідно бути зареєстрованим в електронній системі охорони здоров’я. Якщо пацієнт не зареєстрований в ЕСОЗ, то це зможе зробити будь-який лікар, до якого звернувся пацієнт..

Після проведеного огляду та діагностики лікар внесе дані про стан здоровʼя пацієнта в ЕСОЗ, а також зафіксує необхідні призначення у вигляді електронного рецепта.

При виписуванні е-рецепта пацієнту надійде смс повідомлення з номером рецепта та унікальним кодом погашення.

Додатково лікар або медсестра/медбрат, якщо потрібно, на вимогу пацієнта, може надрукувати інформаційну довідку, що містить інформацію про рецепт, діючу речовину препарату, дозування, тривалість лікування та рекомендації до прийому.

Пацієнт зможе погасити електронний рецепт в аптеці, яка підключена до електронної системи охорони здоровʼя та має відповідну ліцензію на відпуск наркотичних препаратів. Протягом 10 днів пацієнт може погасити такий рецепт в аптеці. Для цього достатньо назвати фармацевту номер рецепта та код його погашення.

Що таке інформаційна довідка та чи обовʼязкова вона для отримання ліків за рецептом?

Інформаційна довідка – документ, що містить всю необхідну інформацію для пацієнта про призначення, лікаря, що виписав рецепт, заклад, сигнатуру та ін. Ця довідка є допоміжним документом, яку лікар може надрукувати пацієнту або ж пацієнт може отримати електронну версію цієї довідки в медичній інформаційній системі. Ця довідка не є обовʼязковою для погашення рецепта, оскільки номер рецепта та унікальний код його погашення пацієнт при виписці рецепта отримає в смс-повідомленні. При цьому довідка також міститиме відповідний код та штрих-код для погашення рецепта, щоби пацієнт без телефону, або при проблемах звʼязку зміг погасити рецепт та придбати необхідні ліки.

Що міститиме інформаційна довідка для пацієнта?

При виписці електронного рецепта лікар може роздрукувати на вимогу пацієнта інформаційну довідку, яка міститиме:

16-значний номер рецепта;

штрих-код (графічне відображення номера рецепта) для легшого пошуку рецепта фармацевтом;

дату виписування рецепта, кінцеву дату отримання ліків за рецептом та термін лікування;

прізвище та інші відомості про пацієнта;

назву лікарського засобу (міжнародна непатентована назва);

кількість лікарського засобу;

спосіб застосування ліків (сигнатуру);

відомості про лікаря та його контакти;

інформацію про заклад охорони здоровʼя, в якому працює лікар.

В яких лікарнях можна отримати рецепт?

Рецепт на наркотичні (психотропні) лікарські засоби можуть виписувати лікарі закладів охорони здоровʼя усіх форм власності відповідно до лікарських посад та за наявності відповідних медичних показань. З листопада лікарі, які працюють із електронною системою охорони здоровʼя, будуть виписувати електронні рецепти на препарати, що містять наркотичний засіб, психотропну речовину чи прекурсор у чистому вигляді або в суміші з індиферентними речовинами. Втім, якщо заклад, до якого ви звернулися досі не підключений до ЕСОЗ, лікар випише паперовий рецепт на спеціальному рецептурному бланку форми № 3 (ф-3).

У яких аптеках можна буде придбати наркотичні лікарські засоби за рецептом?

Придбати наркотичні (психотропні) лікарські засоби за е-рецептом як і раніше можна у тих аптеках, що мають відповідну ліцензію на відпуск наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів. Водночас для відпуску таких препаратів за е-рецептом аптечні заклади до листопада повинні обов’язково зареєструватися в ЕСОЗ.

Чи можна отримати е-рецепт на наркотичні (психотропні) ліки дистанційно?

Якщо пацієнт звертається до лікаря технічними засобами звʼязку, лікар має право виписати електронний рецепт на наркотичний лікарський засіб без проведення особистого прийому такого пацієнта. При цьому пацієнт отримує повідомлення з номером виписаного електронного рецепта та кодом підтвердження на номер його телефону (його представника), внесеного до системи. При цьому така можливість доступна виключно у разі наявності в пацієнта хронічного чи затяжного захворювання або необхідності продовження лікування за попередньо встановленим діагнозом та планом лікування, зазначеному як призначення в медичному записі.

Винятком є  призначення ліків при проведенні ЗПТ осіб з психічними та поведінковими розладами внаслідок вживання опіоїдів. Такі пацієнти мають отримати е-рецепт тільки на фізичному прийомі.

Скільки часу потрібно чекати від виписки рецепта лікарем до появи його в системі для аптеки?

Відомості про призначення будуть доступними одразу після внесення лікарем даних та їх синхронізації з центральною базою даних ЕСОЗ.

Який термін погашення електронного рецепта на наркотичні препарати?

Електронний рецепт на наркотичні (психотропні) лікарські засоби, як і паперовий рецепт на спеціальних бланках форми № 3 дійсний протягом десяти днів з дня виписування.

Чи можна буде замінити лікарський засіб у рецепті?

Електронний рецепт можна виписати на одне найменування лікарського засобу за міжнародною непатентованою назвою препарату. Тобто в призначенні лікар має вказати міжнародну непатентовану назву лікарського засобу (діючу речовину препарату), дозування та тривалість лікування. Фармацевт, своєю чергою, перевіряє рецепт та пропонує пацієнтові наявні препарати зі вказаною діючою речовиною. Так пацієнт має можливість самостійно прийняти рішення щодо бренду лікарського засобу відповідно до власного бюджету.

Яким чином можна змінити призначення лікаря?

Змінити призначення можна лише скасуванням попереднього рецепта та створенням нового.

Чи передбачено часткове погашення електронних рецептів? Чи можна буде придбати меншу кількість препарату, ніж вказано у рецепті?

Так, функціонал електронного рецепта дозволяє погасити рецепт на меншу кількість лікарського засобу, ніж зазначено в рецепті. Лікар у рецепті вказує діючу речовину препарату, дозування  та тривалість лікування. Натомість пацієнт може самостійно прийняти рішення щодо бренду лікарського засобу та частково погасити рецепт відповідно до свого бюджету.

При частковому погашенні рецепта, чи можна вдруге отримати ліки, яких не вистачає, за тим самим рецептом?

Функціонал електронного рецепта також дозволяє зробити частковий відпуск ліків. Тобто пацієнт може отримати необхідний препарат у кількості, меншій ніж це зазначено у рецепті, та розділити покупку на декілька разів.

Зауважимо, що в такому разі фармацевт в аптеці може одноразово погасити рецепт частинами в кількості, що кратна первинній упаковці (наприклад, блістеру, ампулі тощо).

При цьому повторно отримувати рецепт для відпуску залишку лікарського препарату за рецептом не потрібно.

Чи обовʼязкова декларація для отримання ерецепта на наркотичні лікарські засоби?

Для отримання електронного рецепта декларація з сімейним лікарем не обовʼязкова. Натомість обовʼязковою умовою є реєстрація пацієнта в ЕСОЗ. Кожен пацієнт може це зробити або, уклавши декларацію з сімейним лікарем, або зареєструвавшись у системі на прийомі у будь-якого іншого лікаря.

Які документи потрібні пацієнту для реєстрації в ЕСОЗ?

Для реєстрації пацієнта в ЕСОЗ необхідно мати:

документ, що посвідчує особу: внутрішній чи закордонний паспорт, посвідка тощо;

для дітей, які не досягли 14 років – свідоцтво про народження;

реєстраційний номер облікової картки платника податків (ІПН): обовʼязково для всіх осіб, що досягли 14-річного віку, виключення – пацієнт відмовився від набуття такого номера, що підтверджується відповідною позначкою у паспорті пацієнта;

якщо реєстрація дитини – документи, що посвідчують особу  законного представника (батька чи матері).

Для підтвердження дій у системі (реєстрації, надання доступу до даних та ін.)  пацієнт має обрати метод автентифікації – це може бути номер телефону, завантаження скан-копій документів, автентифікація через унікальний код законного представника.

Як зареєструвати внутрішньо переміщених осіб, які змінили місце проживання?

При реєстрації пацієнта в електронній системі охорони здоровʼя вказується адреса фактичного місця проживання або перебування.

Лікар відмовляється виписати рецепт, оскільки не укладена декларація

Наявність декларації з сімейним лікарем не є обовʼязковою умовою для отримання рецепта. Важливо бути зареєстрованим у системі, тобто ваші медичні дані мають міститися у системі.

Пацієнт може звернутися до керівника закладу, щоби вирішити проблему. Якщо проблему не вирішено, необхідно звернутися на гарячу лінію НСЗУ (1677).

Що робити, якщо в моїй декларації міститься неактуальна інформація?

При наступному візиті до вашого сімейного лікаря переконайтеся, що всі ваші персональні дані внесені у систему коректно.

Якщо це стосується номера телефону, вказаного у декларації, ви можете подати заявку на зміну номера до НСЗУ через онлайн-форму на сайті на сайті: https://service.e-health.gov.ua/gromadyanam/koristuvacham-ecoz/authentication-form

Внесення невірних даних в ЕСОЗ

У разі, якщо ваша контактна інформація змінилася, то при наступному візиті до лікаря, переконайтеся, що всі ваші дані внесені до системи коректно. Перевірте, чи у вашій декларації вказаний ваш актуальний номер мобільного.

Ви можете подати заявку на зміну даних в ЕСОЗ до НСЗУ через онлайн-форму на сайті на сайті: https://service.e-health.gov.ua/gromadyanam/koristuvacham-ecoz/authentication-form

Якщо є необхідність змінити медичні записи про пацієнта в ЕСОЗ – зверніться до представника закладу, який виконує роль “адміністратора медичних записів”. За потреби лікар може змінити ці дані у системі.

Чи будуть діяти паперові рецепти для відпуску препаратів на пільгових умовах?

Виписка лікарських препаратів, що відпускаються на пільгових умовах, буде здійснюватися за паперовим рецептом. Передбачається, що з наступного року відпуск усіх рецептурних препаратів за всіма джерелами фінансування буде здійснюватися за електронним рецептом.

Який документ мені видасть лікар як підтвердження виписки рецепта?

Підтвердженням виписки е-рецепта на наркотичний (психотропний) лікарський засіб є смс-повідомлення з номером рецепта та кодом його погашення.

Додатково при виписці е-рецепта лікар або медсестра може на вимогу пацієнта надрукувати інформаційну довідку, що містить інформацію про рецепт, діючу речовину препарату, дозування, тривалість лікування та рекомендації до прийому.

Чи буде рецепт містити інформацію про діагноз пацієнта чи іншу чутливу інформацію?

Ні, електронний рецепт буде містити лише інформацію про призначення. Тобто фармацевт при погашенні бачитиме виключно інформацію про лікарський засіб, його форму, дозування тощо.

Повний доступ до медичної інформації пацієнта за його згодою має виключно лікар, з яким укладена декларація і вона є активною.

Чи будуть лікарі мати доступ до історії лікування пацієнтів? Як обмежений доступ до даних у системі?

Передбачається, що лікар може відстежити історію виписки та погашення електронних рецептів у електронній медичній картці пацієнта для оцінки ефективності того чи іншого препарату.

Доступ до інформації пацієнта надається виключно автентифікованим користувачам, які мають відповідні права доступу. Також у системі реалізовано принцип відокремленого зберігання персональних та медичних даних, що суттєво знижує ризики витоку даних.

За замовчуванням, доступ до медичних даних пацієнта за його згодою має сімейний лікар (терапевт, педіатр), з яким пацієнт уклав декларацію.

 

Закладам охорони здоровʼя

Питання щодо організації роботи закладу та забезпечення умов для виписки е-рецепта на наркотичні (психотропні лікарські засоби

Чи буде підключення до ЕСОЗ умовою для отримання ліцензії медичним закладом?

Змінами, що внесені до Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з медичної практики, постановою Кабінету Міністрів України від 16 лютого 2022 року № 126, передбачено, що суб’єкти господарювання, які отримали ліцензію на провадження господарської діяльності з медичної практики, зобов’язані не пізніше ніж до 31 грудня 2022 р. привести свою діяльність у відповідність з Ліцензійними умовами,  зокрема:

зареєструватися в Реєстрі суб’єктів господарювання у сфері охорони здоров’я центральної бази даних ЕСОЗ;

забезпечити роботу з ЕСОЗ, зокрема внесення первинної облікової медичної документації, ведення обліку медичних послуг, управління медичною інформацією та використання інших функціональних можливостей ЕСОЗ, які визначені законодавством обов’язковими в процесі провадження господарської діяльності з медичної практики;

здійснювати обробку персональних даних та іншої інформації про пацієнтів (зокрема інформації про стан здоров’я, діагноз, наявні обмеження повсякденного функціонування/життєдіяльності, відомостей, одержаних під час медичного та/або реабілітаційного обстеження пацієнтів), у тому числі під час роботи в ЕСОЗ, з дотриманням вимог Закону України “Про захист персональних даних”.

Крім того, наразі ведеться робота щодо запровадження відповідних положень в Ліцензійних умовах провадження господарської діяльності з виробництва лікарських засобів, оптової та роздрібної торгівлі лікарськими засобами, імпорту лікарських засобів (крім активних фармацевтичних інгредієнтів).

Які умови необхідно забезпечити медичному закладу для виписки е-рецепта на наркотичні ЛЗ?

Протягом перехідного періоду медичні заклади мають підготуватися до повноцінного переходу на виписку рецептурних лікарських засобів виключно за електронним рецептом. Якщо ваш заклад уже має МІС, працює з електронною системою охорони здоров’я та виписує рецепти, не потрібно ніяких додаткових кроків – представники вашої МІС попередять вас про появу нових можливостей у системі.

Якщо ваш заклад зареєстрований в ЕСОЗ, проте ви раніше не працювали з модулем електронного рецепта – зверніться до представників вашої МІС та уточніть, чи мають вони необхідний модуль або, чи планують його впровадження найближчим часом. Додатково зʼясуйте у представників вашої МІС, коли вони планують провести необхідні навчальні заходи щодо роботи з новим функціоналом.

Чи може електронний рецепт бути виписаний на декілька препаратів?

Електронний рецепт можна виписати лише на одне найменування лікарського засобу за міжнародною непатентованою назвою препарату.

Чи буде можливість скасувати/відкликати рецепт?

Така можливість в електронній системі охорони здоровʼя буде доступна як для лікарів, так і для фармацевтів.

Для лікарів уже доступна така можливість відкликати рецепт, якщо в ньому була допущена помилка чи є необхідність скоригувати лікування.

Фармацевт, своєю чергою, у рамках фармацевтичної опіки зможе заблокувати електронний рецепт. Після чого інформація про блокування надійде лікарю, що виписав рецепт. Лікар може переглянути заблоковані рецепти, переконатися у коректності призначення та підтвердити його, скасувавши блокування.

Чи будуть обмеження по днях на виписування вперше опіоїдних анальгетиків пацієнту?

Рішення щодо призначення опіоїдних анальгетиків приймає лікар. Якщо пацієнт потребує призначення даної групи ліків, лікар повинен йому їх призначити керуючись протоколами лікування та вимогами законодавства.

 

Чи потрібне обгрунтування та дозвіл медичного директора закладу на виписування електронного рецепта на наркотичний (психотропний) лікарський засіб?

Лікар виписує рецепт в рамках взаємодії, у якій вказує  діагноз та причину призначення даного лікарського засобу. Процеси обгрунтування призначення лікарського засобу та отримання дозволу на таке призначення знаходяться поза ЕСОЗ та є рішенням і відповідальністю лікаря та залежать від внутрішніх бізнес-процесів закладу.

Чи будуть враховані гранично допустимі норми при виписуванні е-рецептів на наркотичний  (психотропний) лікарський засіб?

Гранично допустимі норми, визначені Наказом Міністерства охорони здоровʼя №360, та лікарі при виписуванні як паперових рецептів, так і електронних рецептів повинні дотримуватись цих норм при виписуванні рецептів, передбачених даним наказом МОЗ. Процеси обгрунтування призначення лікарського засобу є рішенням і відповідальністю лікаря.

Чи потрібно вести журнал обліку рецептів при виписуванні електронних рецептів на наркотичні (психотропні) лікарські засоби?

Ні, при виписуванні електронних рецептів через ЕСОЗ на дану групу препаратів не потрібно вести журнали обліку, оскільки інформація про електронні рецепти зберігається у відповідних реєстрах ЦБД ЕСОЗ та є доступна за певними правилами усім користувачам ЕСОЗ. Разом з тим зазначаємо, що керівникам медичних закладів не забороняється визначити внутрішню  процедуру уповноваження працівників (лікарів) на виписування електронних рецептів в медичному закладі.

Чи можливо виписати рецепт пацієнту без декларації?

Для виписки е-рецепта пацієнт не потребує декларації з сімейним лікарем. Важливо, щоби пацієнт був зареєстрований в ЕСОЗ – відповідно лікар буде мати можливість створення медичних записів пацієнта та виписувати електронні рецепти.

Що таке інформаційна довідка та чи повинен лікар її друкувати при виписці е-рецепта на наркотичний лікарський засіб?

Інформаційна довідка – документ, що містить всю необхідну інформацію для пацієнта про призначення, лікаря, що виписав рецепт, заклад, сигнатуру та ін. Ця довідка є допоміжним документом, яку лікар може надрукувати пацієнту або ж пацієнт може отримати електронну версію цієї довідки у медичній інформаційній системі.

Ця довідка не є обовʼязковою для погашення рецепта, оскільки номер рецепта та унікальний код його погашення пацієнт при виписці рецепта отримає в смс-повідомленні.

Чи потрібно засвідчувати довідку підписом та печаткою лікаря?

При виписці електронного рецепта на наркотичний лікарський засіб інформаційна довідка є допоміжним документом для пацієнта. Лікарю не потрібно засвідчувати її власним підписом та печаткою. Натомість лікар підтверджує своє призначення в ЕСОЗ власним кваліфікованим електронним підписом (КЕП).

 

« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора