A A A K K K
людям із порушенням зору
Комунальне підприємство
"Погребищенський центр первинної медико-санітарної допомоги"

Всесвітній день боротьби проти ХОЗЛ

Дата: 16.11.2022 14:48
Кількість переглядів: 48

Всесвітній день боротьби проти хронічного обструктивного захворювання легень заснований Глобальною ініціативою по боротьбі проти хронічної обструктивної хвороби легень і проводиться у всьому світі щорічно 17 листопада. У цей День фахівці охорони здоров’я та групи пацієнтів проводять різні заходи, робляться глобальні кроки щодо підвищення обізнаності про ХОЗЛ і поліпшенню допомоги пацієнтам.

За оцінками ВООЗ від цієї хвороби страждає вже більше 210 мільйонів чоловік, за прогнозами, до 2030 року ХОЗЛ стане третьою за значимістю причиною смерті в усьому світі. Основним фактором ризику ХОЗЛ є куріння тютюну, але хворобу можуть спричинити і інші екологічні впливи, зокрема, забруднення повітря. Розвитку ХОЗЛ сприяють генетичні аномалії, порушення розвитку легень та прискорене старіння, вплив пилу та хімічних речовин на робочих місцях, холодний клімат і висока захворюваність респіраторними інфекціями. Вік - також важливий фактор ризику ХОЗЛ. На сьогодні достеменно невідомо, чи сам вік призводить до розвитку ХОЗЛ, чи вік відображує сумарне накопичення впливу інших факторів протягом життя людини.

ХОЗЛ є поширеною недугою. Це повільно прогресуючі хвороби дихальних шляхів, які викликають значне погіршення функції легень та які можна попередити і вилікувати. Характеризується персистуючими респіраторними симптомами і обмеженням повітряного потоку, що виникають внаслідок аномалій дихальних шляхів та/або альвеол, як правило, викликаних значним впливом шкідливих часток і газів. Найбільш поширеними респіраторними симптомами є задишка, кашель та/або продукція мокроти. Найбільш інформативним показником для оцінки існуючої обструкції, ступеня важкості та прогресування ХОЗЛ є спірографічне дослідження функції зовнішнього дихання.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора