A A A K K K
людям із порушенням зору
Комунальне підприємство
"Погребищенський центр первинної медико-санітарної допомоги"

Мавпяча віспа 2022: в яких країнах виявлена, симптоми, рекомендації ВООЗ

Дата: 27.05.2022 12:14
Кількість переглядів: 54

На даний момент випадки зараження виявлено в 27 країнах.

Згідно з інформацією на офіційному сайті ВООЗ, вперше організація була проінформована про нове захворювання 7 травня - тоді до Великобританії приїхала людина, заражена віспою. З того моменту нові випадки захворювання стали фіксувати і в інших країнах.

УНІАН розповість, чим страшна мавпяча віспа і яка ситуація з нею на даний момент.

Що таке мавпяча віспа

Даний вид віспи, як і звичайна, відноситься до групи ортопоксвірусів. Це рідкісне зоонозне вірусне захворювання, яке передається людині від тварин, найбільш ймовірно - від гризунів і приматів. Зустрічається, в основному, у віддалених районах Центральної і Західної Африки, тобто, в регіонах, близьких до тропічних лісів. Вакцини або ліків від мавпячої віспи немає, але лікарі стверджують, що регулярна вакцинація від натуральної віспи знижує ризик зараження віспою мавп.

Мавпяча віспа - симптоми і запобіжні заходи

Три основних симптоми мавпячої віспи - це:

  • лихоманка;
  • характерний висип на тілі;
  • пухирці.

У більшості випадків захворювання проходить в легкій формі і зникає самостійно за кілька тижнів. Іноді спостерігається і важкий перебіг хвороби, де відсоток летальних випадків варіюється від 1 до 15%, найскладніше переносять це захворювання діти.

Мавпяча віспа передається контактним і повітряно-крапельним шляхом, але не так заразна, як той же Covid-19. Для зараження необхідний тісний контакт з хворою людиною.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора