A A A K K K
людям із порушенням зору
Комунальне підприємство
"Погребищенський центр первинної медико-санітарної допомоги"

Виспатися в умовах війни: як впоратись із порушенням режиму сну?

Дата: 02.06.2022 08:44
Кількість переглядів: 69

Під час війни практично кожен українець та кожна українка стикнулися з проблемою порушення режиму сну. Можна виокремити низку причин цього: небезпека артилерійських обстрілів та бомбардувань, постійні нічні повітряні тривоги, стрес, перебування на нічних чергуваннях, хвилювання за рідних і близьких.

Однак ці чинники не скасовують той факт, що людині для нормального функціонування потрібно щонайменше 7 годин повноцінного сну на добу (бажано в нічний час). Брак сну негативно впливає на самопочуття людини, на роботу серцево-судинної та нервової систем. У перспективі внаслідок цього можуть загострюватися хронічні або ж розвинутися неінфекційні захворювання. 

Розуміємо, що нормалізувати режим сну під час війни вкрай важко. Зрозуміло, що в умовах бойових дій ідеально виспатися неможливо. Проте вкрай необхідно дотримуватися режиму сну, аби відновлювати сили. Тому далі надаємо декілька порад, які зможуть допомогти вам впоратись із порушенням режиму сну.

  1. Спробуйте зменшити рівень стресу. Не потрібно перейматися через усі події, що відбуваються навколо. Постійне нервування ніяк не допоможе ситуації на фронтах, а ось нервова система через це не може відновитися, бо організм перебуває в постійному стресі. Краще зосередитися на питаннях, які виникають перед вами та рідними. Відсутність відпочинку та сну навряд чи можуть допомогти вам у підтримці інших.
  2. Намагайтеся вдень хоч деякий час проводити під природним світлом, а перед сном уникати яскравого освітлення. Це допоможе мозку відновити денні та нічні ритми.
  3. Облаштуйте спальне місце. Важливо, щоб була комфортна температура для сну, а також можливість зайняти зручну позу для відпочинку.
  4. Якщо маєте можливість, відновіть звичну для вас рутину перед сном: прийміть теплий душ, почитайте книгу, відновіть процедури з догляду за собою.
  5. Відмовтеся від скролінгу новин перед сном. Синє світло від гаджетів збільшує викид в мозок гормону стресу — кортизолу, який гальмує вироблення мелатоніну, а інформація стимулює роботу мозку. 
  6. Розслабте м’язи тіла та обличчя. Спокійно видихніть та спробуйте думати про щось приємне, або ж взагалі звільніться від думок. 
  7. Якщо вночі ви не мали повноцінного сну, а вдень є бажання і можливість поспати, то не відмовляйте організму в цьому. Для кращого ефекту спіть у затемненому місці або ж одягайте маску на очі, щоб відпочинок був більш якісним. 

Якщо проблема із засинанням посилюється, вас турбує постійне безсоння, то за можливості зверніться до лікаря, який допоможе вам фахово розібратися з цим та за потреби проконсультує стосовно медикаментозного лікування.

Намагаймося адаптуватися під нові умови. Пам’ятаймо, що наші захисники оберігають наш сон, а ми стараємося берегти сили і працювати в тилу на нашу спільну перемогу!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора