A A A K K K
людям із порушенням зору
Комунальне підприємство
"Погребищенський центр первинної медико-санітарної допомоги"

Чи загрожує Україні сибірська виразка?

Дата: 30.05.2022 12:13
Кількість переглядів: 90

Заступник міністра охорони здоров’я – головний державний санітарний лікар Ігор Кузін наголосив, що оскільки від людини до людини сибірка майже не передається, а всі скотомогильники, які потенційно можуть бути джерелом інфікування, мають бути розміщені далеко за межами житлових масивів, великої загрози ця хвороба наразі не несе. 

«Від людини до людини сибірка майже не передається. Найчастіше все закінчується одним випадком інфікування. Тобто в цьому плані сибірка не становить собою великої загрози. Тим часом у разі влучання снарядів, підмивання ґрунту потенційний контакт із сибіркою людей, які мешкають поруч зі скотомогильниками, справді можливий. Проте наразі ми проводимо аудит всіх могильників», – зазначив Ігор Кузін. 

За його словами, на деокупованих територіях центр контролю та профілактики хвороб спільно з Держпродспоживслужбою проводять аудит усіх таких скотомогильників. Якщо вони бачать порушення цілісності, то вживають стандартних заходів — це дезінфекція, а потім повторне консервування. 

Окремо також запущена ініціатива, щоб фахівці центрів контролю та профілактики хвороб України додатково проінспектували всі могильники, які є на їхніх територіях. Завдяки цьому, сподіваємося, ризики будуть мінімальними.

Ігор Кузін нагадав, що всі скотомогильники, відповідно до наших державних санітарних правил і норм, мають бути розміщені на значній відстані від житлових масивів. Найчастіше — за межами населених пунктів або житлової забудови. Це теж знижує ризики. Проте, на його думку, інспекційний захід не завадить, аби переконатися, що всі скотомогильники перебувають у належному стані.

Головний державний санітарний лікар наголосив, що сибірка лікується антибіотикотерапією на госпітальному етапі. 

«Якогось особливого лікування немає. Випадки захворювання, які реєструвалися на території України, проходили переважно в середній або легкій формі і доволі швидко піддавалися лікуванню. На рівні областей є відповідні резерви антибіотиків для лікування переважної більшості інфекційних хвороб», – підсумував Ігор Кузін.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора