A A A K K K
людям із порушенням зору
Комунальне підприємство
"Погребищенський центр первинної медико-санітарної допомоги"

АЛГОРИТМ ДІЙ З ВИДАЧІ ПАЦІЄНТАМ ЛІКАРСЬКИХ ЗАСОБІВ ТА МЕДИЧНИХ ВИРОБІВ

Дата: 30.03.2022 18:33
Кількість переглядів: 57

В умовах воєнного стану громадяни України мають обмежений доступ до лікарських засобів (рецептурних та безрецептурних) та медичного виробів (далі - медичні товари), особливо на територіях, де ведуться бойові дії. Особливо актуальне це питання для людей з інвалідністю, з хронічними захворюваннями, що потребують постійного прийому необхідних їм лікарських засобів, зокрема для лікування артеріальної гіпертензії, ендокринної патології (у т.ч. цукрового діабету, захворювань щитовидної залози), хвороб нервової системи та психіки, глаукоми та ін.

Завдання:створити умови для:

стабільне забезпечення пацієнтів лікарськими засобами;

фізичної доступності лікарських засобів та медичних виробів;

адресне отримання ліків відповідно до потреб  (отримують ті, кому вони насправді потрібні).

Ситуація є різною в залежності від території України:

1) на тимчасово окупованих територіях;

          2) на територіях, де ведуться бойові дії;

          3) на територіях відносно безпечних


 АЛГОРИТМ ВИДАЧІ ЛІКАРСЬКИХ ЗАСОБІВ ТА МЕДИЧНИХ ВИРОБІВ

1. Структурні підрозділи з питань охорони здоров’я обласних, Київської міської державних адміністрацій:

1) визначають на території регіону пункти видачі медичних товарів, а саме:

заклади охорони здоров’я (незалежно від форми власності та будь-якого рівня надання медичної допомоги та профілю), мобільні точки видачі населенню медичних товарів (відразу з гуманітарного транспорту або у санітарному транспорті, з автомобілів закладів охорони здоров’я тощо) з одночасним інформуванням населення всіма доступними способами, про графік роботи таких ЗОЗ (точок видачі) і наявного асортименту медичних товарів.

Основний критерій вибору пункту видачі медичних товарів - спроможність забезпечити безперебійну роботу та облік без негативного впливу на надання медичної допомоги (наприклад, заклад, який оперативно приймає велику кількість поранених має нижчий пріоритет при виборі, ніж стоматологічна поліклініка).

2) у визначені пункти видачі медичних товарів здійснюється розподіл медичних товарів, які закуповуються за кошти державного та/або місцевого бюджетів, а також отримуються, як гуманітарна та/або благодійна допомога і визначених для видачі населенню для амбулаторного лікування;

3) мають максимально забезпечити комунікацію з населенням щодо визначених пунктів видачі та можливості отримати медичні товари з використанням наявних інструментів (офіційні канали комунікації, індивідуальне інформування пацієнтів по телефону, гучномовці тощо).

2. Пункти видачі медичних товарів:

1) здійснюють видачу медичних товарів пацієнтам за умови наявності у пацієнта (за можливості):

призначення лікаря (паперовий рецепт з печаткою лікаря, електронний, фотокопія/електронна копія, у тому числі попередніх призначень, тобто те, що виписувалось лікарем раніше);

документа, що посвідчує особу;

видача у разі критичної ситуації медичних товарів особам без призначення лікаря та/або документа, що посвідчує особу не заборонена у кількості передбаченій для індивідуального застосування;

2) особи, які здійснюють видачу медичних товарів, ведуть облік пацієнтів, яким їх видано (у довільній формі, яка дозволяє цільове та ефективне їх використання)

 

 

 

 

 

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора