A A A K K K
людям із порушенням зору
Комунальне підприємство
"Погребищенський центр первинної медико-санітарної допомоги"

Невакцинованих проти поліомієліту дітей до шести років буде вакциновано наприкінці січня.

Дата: 14.01.2022 11:22
Кількість переглядів: 47

    Поліомієліт – небезпечне вірусне захворювання, яке може призвести до невиліковного паралічу і навіть смерті. Вірус поліо інфікує воду та їжу, передається від людини до людини, як правило, через брудні руки до рота, після чого розмножується у кишківнику.Часто носії поліо не мають жодних симптомів хвороби або симптоми плутають із симптомами ГРВІ чи розладу шлунку, проте носії вірусу продовжують інфікувати інших, якщо вони не мають достатньої кількості щеплень. Ліків від поліомієліту не існує. Єдиний спосіб запобігти захворюванню – щепитися.

   В Україні вакцинація проти поліомієліту входить до списку обов'язкових гарантованих державою щеплень. Їх можна зробити у державних медичних закладах безоплатно. Вакцини, які використовують державні та приватні клініки, безпечні, зареєстровані та дозволені до використання в Україні.              «ІПВ» – вакцина інактивована, надає індивідуальний захист дитині,   «ОПВ» – вакцина жива, ослаблена – формує місцевий імунітет в кишечнику та блокує можливість циркуляції вірусу. Обидві вакцини давно використовуються в Україні та є високої якості. Вже багато років в Україні не спостерігалося жодного ускладнення від цих вакцин. Виробниками вакцин є Франція та Бельгія.

   Відповідно до календаря щеплень вакцинація дітей «ІПВ» проводиться в 2 та 4 місяці. У 6 та 18 місяців, а також у 6 та 14 років імунізація проводиться вакциною «ОПВ» (оральною поліомієлітною вакциною) в крапельній формі.  Вакцинація убезпечує дітей від захворювання на Поліомієліт, виникнення в’ялих паралічів та летальних випадків.

   Однак час від часу на території України виникають поодинокі випадки захворювання серед дітей які не вакцинувалися, так звані «відмовники», з тієї чи іншої причини. Так нещодавно у селі Велика Омеляна Рівненського району був зафіксований спалах поліомієліту.

   На виконання наказу МОЗ України від 30.12.2021 року № 2922 «Про затвердження плану заходів з реагування на спалах циркулюючого вакциноспорідненого поліовірусу тип 2», наказу ДОЗ ОДА та Р від 30.12.2021 року № 3154  «Про проведення турів додаткової імунізації проти поліомієліту серед дитячого населення» в Погребищенській міській територіальній громаді розпочато підготовчий етап до проведення вакцинальної кампанії імунізації проти поліомієліту дітей віком від 6 місяців до 6 років.

Сама кампанія буде проходити в 4 тури:

  • 0 тур (форсований, діти які не охоплені щепленням відповідно до Календаря профілактичних щеплень) - з 17 січня по 31 січня 2022 року (вакцина ІПВ),
  • 1 тур – з 01 березня по 15 березня 2022 року (вакцина ОПВ),
  • 2 тур – з 18 квітня по 01 травня 2022 року (вакцина ОПВ),
  • Підчищаючий – з 11 травня по 25 травня 2022 року (вакцина ОПВ).

 

   Всі діти віком від шести місяців до шести років, які не отримали потрібні щеплення від поліомієліту вчасно або отримали їх із порушенням Національного календаря профілактичних щеплень, будуть вакциновані інактивованою поліовакциною (ІПВ) та оральною поліомієлітною вакциною (ОПВ) згідно плану.

Щеплення від поліомієліту будуть проводитися на пунктах щеплення та виїзними бригадами. Також будемо працювати з «відмовниками». Представники територіальних громад, поліції, медики відвідуватимуть такі сім’ї та роз’яснюватимуть важливість вакцинації.

Відповідно до Закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб» діти без щеплень з поважних причин не можуть відвідувати дитячі організовані колективи. Тобто діти з протипоказами за умови благополучної ситуації можуть відвідувати дошкільні навчальні заклади.  Проте в умовах неблагополучної ситуації діти з протипоказами, які не мають щеплень, – не можуть відвідувати дитячі організовані колективи.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора