A A A K K K
людям із порушенням зору
Комунальне підприємство
"Погребищенський центр первинної медико-санітарної допомоги"

29 ВЕРЕСНЯ — ВСЕСВІТНІЙ ДЕНЬ СЕРЦЯ

Дата: 29.09.2021 14:05
Кількість переглядів: 65

Серцево-судинні захворювання є основною причиною смертності в світі. З 17 млн смертей від неінфекційних захворювань у віці до 70 років 82% припадають на країни з низьким та середнім рівнем доходу, 37% із них становлять серцево-судинні захворювання. Багатьох цих захворювань можна уникнути завдяки змінам у поведінці чи звичках.

Основні фактори ризику розвитку серцево-судинних захворювань це: підвищений артеріальний тиск; підвищений рівень холестерину, цукру в крові; надмірна вага; гіподинамія; тютюнопаління; вживання алкоголю; стреси. Інші фактори, що впливають на ризик розвитку серцево-судинних захворювань: вік – серцево-судинні захворювання найчастіше зустрічаються у людей старше 50 років, ризик їх розвитку збільшується з віком; стать – у чоловіків більше шансів захворіти в ранньому віці, ніж у жінок; надмірне вживання алкоголю. Серцево-судинні захворювання можна попередити за допомогою профілактики — здорового способу життя та своєчасного звернення до лікаря. Пам’ятайте, що хвороби краще попереджати, аніж лікувати. Бережіть серце!

Чи все залежить від медицини і як запобігти розвиткові серцевих хвороб? Василь Захарович Нетяженко: Здоров’я людини ґрунтується на основі генетичних факторів, способу життя та екологічних умов. Але певною мірою воно залежить також від свідомого ставлення людини до себе та навколишнього середовища. Спостереження вчених показують, що здоров’я людини на 45—50 % визначається способом життя, на 20 % впливом навколишнього середовища (природного, техногенного), на 20 % — спадковістю, на 8—10 % —- охороною здоров’я, харчуванням тощо. Наприклад, з метою зменшення АТ, перед призначенням медикаментозної терапії слід застосувати нефармакологічні втручання: зменшити вагу, вживати здорову їжу, зменшити кількість Na та збільшення кількість К у щоденному харчовому раціоні.

Крім того, фізична активність та обмеження вживання спиртних напоїв відіграють важливу роль серед нефармакологічних втручань. Особливо це стосується молодих людей, студентів, які мають надзвичайно велике розумове та психоемоційне навантаження. Здорового способу життя слід дотримуватися з раннього дитинства і лікарям, і пацієнтам та доносити цю ідею до широкого загалу людей. Бажаю усім нам здорового серця!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора