A A A K K K
людям із порушенням зору
Комунальне підприємство
"Погребищенський центр первинної медико-санітарної допомоги"

25 квітня – Всесвітній день боротьби проти малярії

Дата: 25.04.2022 09:20
Кількість переглядів: 66

Всесвітній день боротьби проти малярії, що відзначається щорічно 25 квітня, заснований ВООЗ на її 60 сесії в травні 2007 року. День присвячений пропаганді глобальних зусиль щодо забезпечення ефективної боротьби проти малярії.

       Малярія – група інфекційних захворювань, що передаються людині при укусах одного з видів комарів. Хвороба, як правило, супроводжується загальним нездужанням, лихоманкою, ознобом, збільшенням розмірів печінки та селезінки, порушеннями з боку нервової та інших систем організму.

       90 % усіх випадків зараження реєструється в Африці, проте, останнім часом випадки завезеного захворювання та, навіть, смерті від нього, реєструються й в Україні. Кліматичні умови та велика чисельність переносників на території Черкаської області є сприятливими умовами для розповсюдження інфекції при наявності збудника.

       Профілактичні та протиепідемічні заходи, які направлені на недопущення повернення малярії, застосовуються в загальнодержавному масштабі. Проводяться гідротехнічні заходи, оздоровлюються стоячі водойми, проводиться раннє виявлення хворих і забезпечення населення засобами індивідуального захисту.

       Захворювання на малярію можна попередити! Засоби попередження хвороби – вживання протималярійних препаратів і захист від укусів комарів.

       За рекомендаціями ВООЗ, особам, які планують відвідати ендемічні з малярії країни, слід запам’ятати такі правила:

  • бути обізнаним щодо ризику зараження, інкубаційного періоду, основних симптомів малярії;
  • берегтися від укусів комарів (використовувати репеленти, аерозольні спреї, протимоскітні сітки та спіралі);
  • приймати протималярійні препарати з метою особистої профілактики. ВООЗ рекомендує починати приймати профілактичні протималярійні препарати за 1 тиждень до виїзду, протягом всього терміну перебування на ендемічній території та 4 тижні після повернення (1 раз на тиждень). Призначення будь-якого препарату потребує попередньої консультації лікаря;
  • негайно звертатись до лікарів у разі появи лихоманки, з метою своєчасного встановлення діагнозу «малярія» та призначення схеми лікування.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора